İkinci El Telefon Satmak Tehlikeli mi?

Kadıköy Telefoncular Sahibinden

İkinci El Telefon Satmak Tehlikeli mi?

Anında Nakit Sat

Sıfır olarak aldığınız cep telefonunuzu bir süre kullandıktan sonra ya artık eskidiğini düşündüğünüz ya da daha iyi bir cihaz almak için satmak isteyebilirsiniz. Yapılan araştırmalar göstermektedir ki, cep telefonu kullanıcıları ortalama 1 ila 3 yıl içerisinde cep telefonlarını yenisiyle değiştirmektedirler. Telefonunuzu satmadan önce kafanızı kurcalayan ve cevabını bilmediğiniz bazı sorular sizi endişelendirebilir. Örneğin cihazda kayıtlı olan ancak sonradan sildiğim verileri geri getirebilirler mi, sattığım telefonun daha sonra çalınması beni etkiler mi, telefonumu sattıktan sonra cihaz yasa dışı işlemlerde kullanılırsa bunda benim sorumluluğum olur mu, özetle ikinci el telefon satmak tehlikeli merak edebilirsiniz. Yazımızda konuyla ilgili merak edilen detayları ele alıyoruz.

Cep telefonlarının hem günlük hem iş hayatımızdaki öneminin ve yerinin artmasının neticelerinden biri de cep telefonu pazarının iyice büyümesi oldu. Yeni modeller piyasaya çıktıkça ikinci el telefon pazarı da her geçen gün büyüyor. Kullanıcıların herhangi bir nedenden dolayı yeni bir telefon alma veya eski telefonlarını elden çıkarmak istemeleri sonucunda ikinci el telefonlarını satmak isteyebilirler. O zaman da yukarıda sıraladığımız soruların cevaplarını öğrenmek birçok açıdan fayda sağlayacaktır. Çünkü çoğu insan yukarıdaki önemli detaylara dikkat etmeden telefonlarını satabiliyorlar. Oysaki en önemli kişisel eşyamız sayılabilen, birçok şahsi bilgimizi ve fotoğraflarımızı sakladığımız cep telefonlarımızı satarken dikkat etmemiz gereken birçok önemli nokta bulunmaktadır.

Cep telefonunuzu satışa çıkardıktan sonra öncelikli olarak yapmanız gereken ilk şey kişisel tüm bilgilerinizi ve kredi kartı bilgilerinizi silmek olmalıdır. Satış aşamasına geldiğinizde ise telefonunuzun IMEI’sinin yasa dışı işlemlerde kullanılmasını engellemek için mutlaka bir satış sözleşmesi düzenleyin. Ayrıca  kablosuz ağ bağlantılarınızı iptal etmeyi atlamayın.

Telefonunuzu satarken yaptığınız satış sözleşmesi sizi korumasının yanı sıra laıcıyı da koruyacak bir belgedir. Bu belge ile satış tarihinden sonraki işlemlerden sizin, satış önceki işlemlerden ise alıcının sorumlu olmadığı kanıtlanmış olacaktır.

Cep telefonunuzu sattıktan sonra alıcının SIM kartı ile kullanılan cihazla ilgili bir sorumluluğunuz kalmayacaktır. Ancak bu noktada cep telefonunuzu sattığınız tarihi belgeleyebilmek için bir satış sözleşmesi düzenlemek gerekir. Sözleşmenin içeriğinde telefonun IMEI numarasının yanı sıra satıcının ve alıcının imzası yer almalıdır. Telefonun faturasını da alıcıya verebilirsiniz. Siz de bir nüshasını kendinizde saklayabilirsiniz.

İkinci El Telefon Satarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Cihazdaki Verileri Silmek:  Kullanıcılar nadir de olsa cihazlarındaki bazı verileri silmeyi unutabiliyorlar. Kimlik bilgilerini, telefon rehberi, şifrelerinizi ve kart bilgilerinizi cep telefonunuzdan silmemek kötü niyetli kişiler tarafından kullanılabilir. Bu kişiler satın aldıkları kişilerin hesaplarında istediklerini yapabilir, hatta banka hesaplarından para bile çekebilirler.

IMEI Numarası: Cep telefonunuzu satma aşamasına geldiğinizde mutlaka bir satış sözleşmesi düzenleyerek IMEI numarasını doğru şekilde yazmaya dikkat edin. Aksi takdirde satış sözleşmesi olmayan alışverişlerde art niyetli kişiler aldıkları telefonların IMEI numaraları kötü amaçlı kullanabiliyorlar. Örneğin bu kişiler satın aldıkları telefonları sahte kimlikle ya da açık hat alarak dolandırıcılık benzeri yasadışı işlerde kullanabiliyorlar. Bu gibi durumlarda  IMEI denilen elektronik kimlik bilgisiyle cep telefonunun ilk sahibine ulaşılıyor ve yasa dışı işlemi yapan kişi olarak o sorumlu oluyor.

Sosyal Ağ Hesaplarından Çıkmak: Cep telefonlarının en fazla kullanılan uygulamaları olan sosyal medya platformlarındaki hesapları kaldırmak atlanmaması gereken bir diğer adım. Çünkü tanımadığınız birine sattığınız telefonunuzdaki bu hesaplar kötü amaçlı kullanılabilir. Telefonunuzu satın alan kötü niyetli bir kişi hesap ve özel bilgilerinize ulaşabildiği gibi, sosyal medya hesabınızdaki arkadaşlarınızla iletişime geçerek sizin adınıza para isteyebilirler. Cep telefonunuzda bulunan tüm sosyal medya hesaplarınızı, e-posta hesaplarınızı, banka hesaplarınızı, not defterinizi, şifre saklayıcıyı, sesli not gibi uygulamalarda bulunan her türlü bilgiyi sildiğinizden emin olun.

Fotoğraf ve Videoları Silmek: Cep telefonlarında en fazla yer kaplayan verilerden olan fotoğrafları ve videoları da cihazdan mutlaka silin. Cep telefonunuzu satın alan kötü niyetli kişiler özel fotoğraflarınızı ve videolarınızı başka platformlarda paylaşabilir veya kötü amaçlarına alet edebilirler.

Kablosuz İnternet Bağlantılarını Kaldırmak: Cihazınızda kullandığınız kablosuz ağ bağlantılarını kaldırmak da diğer bir atlamamanız gereken adım. Çünkü yine cep telefonunuzu satın alan kötü amaçlı kişiler, kayıtlı kablosuz ağ bağlantılarına girerek yasa dışı işlerde veya kötü amaçlı kullanabiliyorlar. Diğer taraftan cep telefonunuzu satarken cihazınızdaki online mağaza uygulamalarının hepsini silmeyi unutmayın.

İkinci El Telefon Satmak Tehlikeli Mi

İkinci El Telefon IMEI Kontrolü

Bu işlemi E-Devlet’e giriş yapmadan IMEI sorgulaması yaparak yapabilirsiniz.

IMEI sorgusunu bu linke tıklayarak yapmak mümkündür. https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama  Buraya satın alacağınız telefonun IMEI numarasını yazın.

“İthalat yoluyla kaydedilen IMEI”  yazması halinde, bu bildiri cihazın yasal yollarla yani resmi distribütör veya ithalatçı firma tarafından Türkiye’ye getirildiğini ve BTK’ya kayıt ettirilmiş telefon olduğunu gösterir. Cihazı güvenerek, şüphe duymadan satın alabilirsiniz.

“Kayıt dışı olduğu tespit edilen cihaz” yazması IMEI kaydının olmadığı anlamına gelir. Dolayısıyla iletişime kapalıdır. Cep telefonunun ithalatçı firması cihazı BTK’ya kaydını yaptırmamış demektir. Bu gibi durumlarla sıfır telefonlarda da rastlamak mümkündür

“Elektronik kimlik bilgisi değiştirilmiş cihaz” yazması ise IMEI numarasının klonlandığını ifade etmektedir. Cihazın IMEI numarası farklı bir telefon tarafından da kullanılıyor demektir. Bu gibi bir durumla karşılaşmanız halinde satın almayı düşünüyorsanız, telefonu satmak isteyen kişinin telefonun asıl sahibi olduğundan emin olmanız gerekir. Her seferinde satıcı tarafından E-devlet üzerinden telefonda kullanılacak numaranın değiştirilmesi gerekir. Satıcıya ulaşamayacağınız durumlarla karşılaşabileceğinizi de unutmamaya çalışın.

“KAYIT BULUNAMADI” bu gibi bir ifade ile karşılaşmanız, cihazın resmi kaydının yapılmadığı anlamına gelir. Ayrıca 120 gün içerisinde telefonun kullanıma kapatılacağı anlamına gelir. Bu 120 günlük süre cihaza SIM kart takıldığı ilk tarihten itibarendir.

“Yolcu beraberinde kaydedilen cihaz” yazması halinde de cihazın yurtdışından satın alındığını ve yasalara uygun bir şekilde pasaporta kayıt ettirildiğini ifade etmektedir. Böyle bir durumda satın alacağınız telefonun pasaport kayıt evraklarının bir kopyasını almanız sizin faydanıza olacaktır. Satış sözleşmesine pasaport yoluyla kaydedilen IMEI olduğunu belirtmeyi unutmayın.

Bu gönderiyi paylaş