Merak Edilenler: Batarya Tamiri | Pil Tamiri | Pil Yenileme | Pil İmalatı | Lityum | LiFePO4

Merak Edilenler: Batarya Tamiri | Pil Tamiri | Pil Yenileme | Pil İmalatı | Lityum | LiFePO4

Bu yazıda batarya ve pil teknolojileri ile ilgili merak edilen batarya tamiri, pil tamiri, pil yenileme, pil imalatı, lityum ve LiFePO4 gibi konulara değineceğiz. İlk etapta batarya nedir ve pil nedir gibi soruların cevabını vererek başlamak sanıyoruz en doğrusu olacak. Piller teknolojisine göre çeşitli voltajlarda ve modeline göre de çeşitli miktarlarda depolama yapabilen kimyasal enerji kaynaklarıdır ve günümüzde taşınabilir neredeyse tüm elektronik cihazın kalbi durumundadır. Bataryalar ise pillerin bir araya gelmesiyle oluşan pil gruplarıdır ve çeşitli ihtiyaçlara göre şekillendirilmişlerdir. Başka bir ifadeyle piller bir araya getirilerek bataryaları oluştururlar; yani bir bataryadan bahsetmek gerekiyorsa en az iki adet pilin birbirine bağlı olması gerekir. Cep telefonu bataryaları bile birkaç pilden bir araya gelir ancak bu pillerin anlaşılabilmesi ancak teknik servis ortamında mümkün olabilmektedir.

Batarya Pil Farkı

Geliştirilen cihazların ihtiyaçları doğrultusunda piller seri ve paralel bağlantılarla daha yüksek voltajlı ve daha yüksek depolama alanına sahip bataryaları oluştururlar. Bugün taşınabilir bilgisayar, elektrikli scooter, elektrikli bisiklet ve daha birçok popüler üründe bataryaların kullanımı oldukça yaygındır. Elbette belirttiğimiz gibi bataryalar her ürünün ihtiyacı ve tasarımı doğrultusunda optimum düzeyde üretilirler ve genelde de teknik yönlerden birbirinden farklı olurlar. Genel mantık ise neredeyse birbirine benzer olmakla birlikte paketleniş şekilleri de farklılık göstermektedir. Bir taşınabilir bilgisayar bataryasını oluşturan piller ve elektrikli scooter bataryası pillerinin aynı olma ihtimali de yüksektir veya şarjlı bir ev telefonunun bataryası da size oldukça tanıdık gelebilir.

Batarya Tamiri Mümkün mü, Nasıl Yapılır?

Batarya tamiri mümkün mü, nasıl yapılır? Bu soruya hem evet, hem de hayır şeklinde cevap vermek en doğrusu. Normal şartlarda bataryaların belirli bir döngü ömürleri vardır. Şu anda genelde yaygın şekilde tercih edilen Li-ion batarya döngü ömrü için 1000 tekrardan bahsedilebilir. Yani Li-ion bir batarya 1000 kez şarj olduktan sonra ömrünü tamamlamış kabul edilebilir. Bazı durumlarda ise herhangi bir kullanım veya servis hatasına bağlı olarak ya da bir kaza sonucu batarya hasar görebiliyor ve kısmı şekilde tamir edilebiliyor. Bataryaların çok sayıda pilin bir araya gelmiş hali olduğundan bahsetmiştik. Sıvı teması veya kaza sonucu bazı pillerin hasar görmesi veya kendiliğinden de gelişebilen durumlarda bu pil grubunda bazı piller görevini yerine getiremez duruma geldiğinde cihazların kararlı bir şekilde çalışmasını engeller. Telefonların kendiliğinden kapanma durumu, taşınabilir bilgisayarlarda sebepsiz kilitlenme veya elektrikli scooter’larda menzil azalması, elektrikli bisiklette şarjın çabuk bitmesi gibi durumlar batarya arızası şeklinde yorumlanabilir. Batarya tamirinde grup içerisindeki arızalı pil özel cihazlarla bulunarak çıkartılır ve yerine yeni pil takılır. Aynı şekilde bağlantısı yapılır ve koruyucu folyo ile paketlenir veya mevcutta kullanılan kılıfı içerisine yerleştirilir. Batarya tamiri denilen işlem aslında batarya içindeki arızalı pillerin yenilenmesidir.

Pil Tamiri Yapılır mı?

Pil tamiri yapılır mı sorusunun cevabı bellidir: Hayır. Piller tamir edilmez. Tamir edilen sadece batarya olabilir ve bunun da nasıl yapılacağından biraz önce bahsettik. Piller birer kimyasal madde paketi olarak düşünülebilir ve içlerinin açılması bile hem tehlikeli, hem de bir daha asla eski haline getiremeyeceğiniz şekilde bozulması anlamına gelir. Piller sadece muadil olan yeni pillerle değiştirilebilir veya kullanılan cihazın teknolojisi el veriyorsa daha farklı teknolojide piller tercih edilebilir. Ni-Cd pil kullanan bir cihazda Ni-MH kullanımı cihazın izin verdiği ölçüde olabilir veya Li-ion bataryalı bir cihazda Li-Po kullanımı belirli teknik imkanlar çerçevesinde mümkündür ancak tekrar belirtmek isteriz ki pil tamiri yapılmaz. Pil tamiri yapılır diyenler de batarya tamirinden bahsediyor ve batarya-pil arasındaki farkı bilmiyor demektir.

Batarya Tamiri

Pil Yenileme Nedir? Pil Değişimi İçin Teknik Servis

Herhangi bir elektronik cihazınızda pil yenileme ihtiyacınız varsa yeni pil taktırma, komple batarya değişimi veya batarya içerisindeki pillerden bir veya birkaçının değişimi gibi genel bir anlam söz konusu olduğundan tespiti doğru yapmanız veya işin ehli bir teknik servis ile yol almanız en doğrusu olacaktır. Eğer bir saatten bahsediliyorsa pil yenileme işlemi eski pilin çıkartılıp yeni pilin takılması anlamını taşıyacaktır. Birçok küçük boyutlu elektronik cihaz için bu durum geçerlidir ancak batarya yenilemesi biraz daha özellik zengini olan akıllı telefon, tablet, akıllı saat, taşınabilir bilgisayar, elektrikli scooter veya elektrikli bisiklet gibi ürünleri kapsar. Buradaki batarya yenilemesi anlamı da eski bataryayı yenisi ile değiştirmek veya mevcut bataryadaki arızalı pillerin yenilenmesi gibi teknik servis aşamalarını ifade edebilir. Teknoway İstanbul Kadıköy’de 20 yıla yakın süredir cep telefonu teknik servisi olarak hizmet vermektedir ve günümüzün trendi olan elektrikli bisiklet ve scooter’lar için de ihtiyaç duyulabilecek tüm noktalarda yedek parça, tamir ve bakım gibi işlemlerde tecrübeli teknisyenleri ile ihtiyaçlara cevap verebilmektedir. Pil ile ilgili herhangi bir konuda tamir hizmeti almak için mutlaka servisimize danışmanızı öneririz. Batarya değişimi konusunda size en uygun fiyatları en iyi ödeme koşulları ile sunabilir veya batarya tamiri yaparak sizi yüklü masraflarla karşı karşıya kalmaktan kurtarabiliriz.

Pil İmalatı Nasıl Yapılır?

Pil imalatı yüklü yatırım maliyetleri, uzun ar-ge çalışmaları ve teknik geçmiş gerektirir ve dünya üzerinde bu alanda faaliyet gösteren çok önemli firmalar bulunmaktadır. Diğer birçok sektörde olduğu gibi pillerde de farklı kimyasal maddelerin bir araya getirilmesi ile sürekli yeni teknolojiler hayatımıza girmektedir ve bu sektörde söz sahibi olabilmek için çok ciddi yatırımların yapılması ve devlet desteklerinin alınması gerekir. Son gelişmeler Türkiye’de Li-ion pil fabrikası kurulumuna dair önemli gelişmeleri gösteriyor ve ilerleyen zamanlarda yerli pil seçeneklerinin de piyasada olacak olması elbette hem milli servet, hem de daha uygun fiyatlı edinebilme açısından kolaylıklar sağlayacaktır. Yerli Li-ion pil aynı zamanda rekabetçi bir ortam doğurarak ithal seçeneklerin de daha uygun fiyat seviyesine gerilemesini sağlayacaktır.

Lityum Pil Nedir? Farkı Nedir?

Lityum pil günümüzün en popüler pil teknolojisidir. Özellikle tamamen boşalmadan doldurulma özellikleri, birim alanda en yüksek voltaj ve depolama imkanlarını sunabilmeleri ve ayrıca biraz maliyetli olsalar da hafiflik ve esneklik gibi avantajları Lityum pilleri günümüzün en iyi seçenekleri haline getiriyor. İlk kez 1991’de Sony tarafından kullanılan bu teknoloji aynı zamanda hızlı şarj edilebilme imkanı ile birçok teknolojiyi geride bırakıyor ve 1000 ile 5000 arasında döngü ömürleri ile de yüksek olan fiyatlarının karşılığını amortisman değeri açısından çok daha rahat şekilde verebiliyor. Lityum aynı zamanda Polimer ile birlikte daha farklı pillerin yapımına da olanak sağlıyor. Sıcakta kullanımda daha verimli ve yoğunluk olarak da daha iyi olan Li-Po bataryaların dezavantajı ise daha fazla süren şarj işlemi denebilir.

LiFePO4 Nedir? Avantajları ve Dezavantajları

LiFePO4 nedir, son zamanlarda bu terim kulağınıza çalınmış olabilir. LiFePO4 özellikle geleceğin pil teknolojisi olarak anılıyor ve Lityum-Demir-Fosfat pil olarak adlandırılıyor. Li-ion pillerin daha gelişmiş sürümü olarak düşünülebilir. Özellikle LiFePO4 pillerin döngü ömrü 10000’e kadar gidebilmektedir ve kullanım sırasında neredeyse bitene kadar aynı voltaj değerini hiçbir sapma olmadan sağlayabilirler. Şu anda birim hacimdeki bir LiFePO4 pil Li-ion’un güç depolama kapasitesi olarak biraz daha gerisindedir; tek dezavantaj olarak bu gösterilebilir ancak avantajlı yönler daha ağır basmaktadır.

Bu gönderiyi paylaş